Deel 1. Een werkzoekende op weg naar nieuwe kansen

Dorine Esser

Door: Dorine Esser

Hoe de dingen gaan

Door een zeer gevarieerde carrière en het verlies van een droombaan, stond ik anderhalf jaar lang met keuzestress en lege handen te staren naar werkaanbiedingen totdat er zomaar ineens een mailtje van New Options mijn mailbox invloog. Er werd de mogelijkheid geboden tot het voeren van een vrijblijvend, oriënterend gesprek met loopbaancoach Hanneke Dijkman. Gratis, vrijblijvend, oriënterend… Weg was de keuzestress! Ik besloot direct te reageren en maakte binnen de kortste keren een bindende Skype-afspraak die al snel resulteerde in mijn eerste loopbaanbegeleiding ooit! Voor alles is er een eerste keer zeggen ze en dit keer kon ik dat enthousiast beamen.

50+ is het nieuwe 40

De tijden zijn veranderd. Werk ligt niet meer voor het oprapen en bovendien leek mijn leeftijd op de banenmarkt niet bijzonder in trek. Maar omdat Hanneke niet twijfelde aan mijn kansen op betaalde arbeid, was ik wellicht toch nog niet over de houdbaarheidsdatum? Het was fijn om dankzij een coach weer vertrouwen te voelen en me als werkzoekende te mogen laven aan een infuus van loopbaanexpertise. Ik kreeg zowaar zin in ‘nieuwe uitdagingen’, het onderzoeken van mijn eigen ‘werkrichtingen’ en het activeren van mijn ‘netwerk’. Mijn energie steeg merkbaar en ik voelde me eindelijk, na al die ontmoedigende en instant verouderende reacties op mijn sollicitaties, weer tien jaar jonger!

Wat me direct aantrok in het concept van New Options was de overzichtelijke website, de heldere stijl en de professionele uitstraling van de opzet.

keuzestress en lege handen

Ik was in goede handen en kon niet wachten om met het 28-dagen plan te beginnen

Bovendien bood Hanneke Dijkman aan om in termijnen te betalen, hetgeen de drempel naar professionele loopbaanbegeleiding zodanig verlaagde dat het voor mij werkelijkheid werd.

Hanneke kwam tijdens de gesprekken zeer ter zake kundig en to-the-point over. De driekwartier die ons steeds ter beschikking stond werd daardoor efficiënt gebruikt. Op mijn vragen kwamen heldere antwoorden en directe verwijzingen naar de oefenomgeving op de website waarop ik, als ik dat wilde, direct na ons gesprek terecht kon. We gingen systematisch te werk.

Mijn vragen: hoe vind ik werk? Waar kom ik op basis van mijn cv voor in aanmerking? Hoe vertaalt datgene wat ik zoek zich in actuele vacatures?

Hanneke’s 1e tips:

  • Op 2 sporen zoeken: via netwerken en zelf solliciteren via vacatures
  • Alerts instellen (zoals Google alerts)
  • Mindmap maken van mijn zoekrichtingen: welke bedrijven en/of welke soorten werk spreken je aan. Kortom waar ligt je passie?

Voor het eerst had ik zin om gericht op zoek naar werk te gaan.

(wordt vervolgd)

tipsnewoptions

Deel 2. Een werkzoekende op weg naar nieuwe kansen
Bellen voor een netwerkgesprek? Hier een script dat werkt