Deel 3 en slot. Een werkzoekende op weg naar nieuwe kansen

Dorine Esser

Door Dorine Esser

Nee durven zeggen

En voor ja durven gaan

‘Wil je naar de meest exclusieve plaatsen ter wereld reizen? Ben je bereid ten allen tijden een koffertje klaar te hebben staan en meteen te vertrekken als je dat gevraagd wordt? Absolute discretie is vereist terwijl je wordt ondergedompeld in een betoverende omgeving en geniet van een comfortabel salaris. Voor een duizendpoot als jij die vijf talen spreekt, een uitgelezen kans om je potentieel ten volle tot bloei te laten komen. Wij vonden in jou eindelijk de geknipte kandidaat. Mogen we je uitnodigen voor een gesprek?’

Werkeloze terugblik

Even recapituleren: eind 2014 besloot ik me door Hanneke Dijkman te laten coachen op zoek naar een nieuwe, interessante, mij liefst op het lijf geschreven baan.

Ik werd door Hanneke en de online-cursus opnieuw op de rails gezet daar waar ik als werkeloze ontspoord was in een woud van sollicitaties met een wildgroei aan afwijzingen. Dankzij het loopbaantraject kreeg ik zowaar deze vintage locomotief weer op gang, sportte drie keer per week en ging dagelijks mediteren. Ondertussen deed ik me te goed aan leuke, stimulerende en inzicht gevende opdrachten op de New Options website waardoor ik me als het treintje in de Efteling begon te voelen. Vrolijk tjoekend van attractie naar attractie, totdat er geheel onverwachts een geschenk uit de hemel viel…

Een boeiende, afwisselende, goed betaalde, ja zelfs avontuurlijke baan in mijn schoot geworpen krijgen op mijn 55e? Natuurlijk wilde ik dat!

Ik wist niet wat me bezielde toen ik rustig zei: ‘Ik wil er graag eerst over nadenken.’

Achteraf bekeken weet ik wel hoe dat kwam: het dagelijks mediteren wierp zijn vruchten af. In plaats van meteen te happen, had het dagelijkse stoppen en zitten in stilte op mijn inmiddels sleetse meditatiekussen, pauze, rust en vooral keuze in mijn leven gebracht. Ik had de besturing van mijn automatische reactiepiloot in handen gekregen en nam stilaan de regie over mijn eigen leven.

Voordat ik gretig toehapte besloot ik eerst te overleggen met mijn coach.

 

Goede zet

Hanneke stelde verrassend rake vragen:

‘Wil je dit echt Dorine, sta daar eens bij stil? In hoeverre kun je werkelijk jezelf zijn in deze functie? Ga na of het jezelf wegcijferen opweegt tegen de voordelen van deze baan. Is de omgeving waarin je terechtkomt een wereld die jou ook werkelijk boeit, stimuleert, voedt? Houdt discretie in dat je ook je mond moet houden als er volgens jou iets niet door de beugel kan? Brengt deze ‘golden opportunity’ je waar je werkelijk wilt zijn… ?

Ik was met stomheid geslagen. Voor ons gesprek had zich al een eind-goed-al-goed-film in mijn hoofd afgespeeld waarin Hanneke Dijkman mij luid applaudisserend gelukwenste op dit glorieuze eindstation. Ik telde immers weer mee. Er lag na twee jaar eindelijk spannend werk en een berg geld in het verschiet.

Haar oproep tot introspectie zorgde ervoor dat mijn prestatietreintje letterlijk stilviel. Haar vragen brachten me dicht bij mezelf; bij zelfrespect, eigenwaarde, kalmte, vriendelijkheid. Een plaats van waarde, liefde en groei; de plaats waar ik wilde zijn.

 

Ja

 

‘Wat zou ik willen leven

als een stromende rivier

voortgedragen door de verrassing

van mijn eigen ontvouwen’

– John O’Donohue

 

Bovenstaand gedichtje plaatste ik vandaag op de Facebookpagina van mijn eigen beginnende bedrijf Mindfulness Antwerpen.

Ik heb de baan niet genomen maar ben mijn eigen weg gegaan.

Tijdens de twee jaar dat ik zonder werk zat had ik namelijk niet stilgezeten. Ik schoolde me om tot gecertificeerd Breathworks mindfulness trainer. Iets dat al meer dan twintig jaar in mijn bloed zat vanwege mijn passie voor het boeddhisme en de daaraan gekoppelde praktische kunst van het leven. Mindfulness was me op het lijf geschreven.

In maart werd ik geselecteerd om deel te nemen aan een traject voor startende ondernemers in mijn woonplaats Antwerpen. Na vier maanden opleiding met als resultaat een business- en financieel plan, mag ik vanaf nu 12 maanden proberen of het lukt met mindful ondernemen.

Voor de gratis kennismaking aanstaande zaterdag hebben zich al meer dan 30 mensen ingeschreven en de betalende inschrijvingen voor de cursussen druppelen gestaag binnen, spannend…

Maar het allerbelangrijkste van alles: wat heb ik er zin in om deze cursussen te gaan geven.

 

Beste Hanneke,

Dank je wel.

 

tipsnewoptions

Deel 2. Een werkzoekende op weg naar nieuwe kansen