Ontspannen solliciteren als introvert

ontspannen solliciteren

Ben jij introvert en ervaar ook jij in sollicitatiegesprekken dat je:

 • Dichtslaat als alle ogen van de sollicitatiecommissie op je gericht zijn
 • Het moeilijk vindt om ad rem te reageren op onverwachte vragen
 • Niet meer goed kunt nadenken als je de vraag krijgt ‘wil je wat over jezelf vertellen?’
 • Het lastig is om jezelf te profileren omdat je al snel het gevoel hebt dat jij jezelf op de borst slaat
 • Snel van slag bent tijdens sollicitatiegesprekken door reacties van mensen uit de sollicitatiecommissie. Een boze blik, iemand die gaapt en jij voelt de spanning enorm oplopen.

Het is niet vreemd dat je als introvert dit ervaart tijdens sollicitatiegesprekken.

Een sollicitatiegesprek is een gesprek waar veel van afhangt. Je wilt een goede indruk maken en dat kan veel spanning veroorzaken. Vooral als je in eerdere gesprekken niet goed uit de verf kwam, kan dit de angst vergroten dat je dichtslaat en niet goed uit je woorden komt.

De kans is groot dat in een sollicitatiegesprek de drie mechanismen die spanning veroorzaken bij introverten in werking treden. Je trekt je dan als het ware in jezelf terug. Hier kun je niets aan doen. Het overkomt je gewoon.

Veel introverten weten niet dat deze drie  mechanismen in werking treden. Ze merken alleen dat ze heel veel spanning ervaren en niet meer goed kunnen nadenken.

Als je eenmaal weet wat er gebeurt op zulke momenten dan kun jij je zo voorbereiden op sollicitatiegesprekken dat de spanning je niet langer belemmert.

Marloes Bouwmeester van de Succesvolle Introvert en Hanneke Dijkman van New Options kennen die spanning uit eigen ervaring

Marloes Bouwmeester van de succesvolle introvert leert introverte professionals hoe ze hun kennis en ideeën naar voren kunnen brengen in gesprekken en vergaderingen op een manier die bij ze past. Dus zonder zichzelf te forceren of extravert voor te doen.

Marloes: “Ik ben zelf introvert. Ik weet hoeveel spanning spreken in een groep kan veroorzaken. Vreselijk! Na jaren onderzoek en experimenteren heb ik geleerd hoe je als introvert natuurlijk kunt bijdragen aan gesprekken zonder jezelf te forceren. Dit leer ik ook aan anderen. Veel van mijn cliënten passen dit toe tijdens sollicitatiegesprekken. Met succes! Ik wil dit nu ook graag aan jou leren.”

Hanneke: “In een sollicitatiegesprek kreeg ik zelf eens de vraag of ik beter was in mondelinge of schriftelijke communicatie. Toen ik daar niet snel een antwoord op wist, kwam de vraag of ik het antwoord soms op wilde schrijven. Ik kon wel door de grond zakken…. Daarna heb ik gelukkig succesvol leren solliciteren. Nu maak ik al weer vele jaren dat mensen werk vinden dat naar hun zin is. Als loopbaancoach en zenleraar doe ik dat met zijdezachte aandacht en keiharde analyse. Ik ben blij met de samenwerking met Marloes, waardoor ik introverte werkzoekenden meer kan bieden.”

Een sollicitatiegesprek als ontmoeting en ont-moeting

In plaats van stressvol kan een sollicitatiegesprek ook een ontmoeting zijn, in de twee betekenissen van het woord

 • Ontmoeten: een wederzijdse kennismaking waarbij beide partijen gelijkwaardig zijn en nieuwsgierig naar elkaar
 • Ont-moeten: er ‘moet’ niets in een sollicitatiegesprek. Je bent perfect zoals je bent en je doet wat je kunt doen. Je ziet het gesprek als een kans om te leren, te leren over het solliciteren zelf, te leren over jezelf en te leren over deze werkgever.

Na afloop van zo’n ontmoeting voel je je gehoord en voel je dat je de ander hebt gehoord. Of het nu leidt tot een baan of niet: het gesprek was goed. Je hebt ervan geleerd en je kunt verder met volgende stappen.

Met behulp van De vijf pijlers voel je je meer ontspannen bij het solliciteren en kun jij jouw natuurlijke voorsprong als introvert adequaat naar voren brengen

 • Je weet wat spanning veroorzaakt bij jou als introvert en hoe je de spanning kunt verminderen
 • Je leert hoe je rust en ruimte kunt creëren in het gesprek zodat jij je punt kunt maken
 • Je kunt jouw natuurlijke voorsprong als introvert op een natuurlijke manier naar voren brengen in een gesprek zonder jezelf te forceren of extravert voor te doen
 • Je kunt genuanceerd vragen beantwoorden én daadkrachtig overkomen
 • Je weet je kracht als introvert te benoemen
 • Zodat het sollicitatiegesprek een interessante ontmoeting wordt waar je van kunt leren.

Ontspannen solliciteren: De vijf pijlers waardoor je als introvert grip en rust ervaart in een sollicitatiegesprek én goed uit de verf komt heeft de vorm van een handig online handboek

Het handboek bevat audio, tekst en praktische oefeningen:

 • Marloes en ik vertellen in het handboek (op audio) hoe de vijf pijlers werken en hoe je ermee om kunt gaan
 • Onze verhalen zijn ook woord voor woord voor je uitgeschreven, zodat je het in zijn geheel kunt nalezen in de transcriptie
 • Je bepaalt zelf welke pijlers voor jou het meest waardevol zijn en gaat daar mee aan de slag
 • Het handboek bevat praktische oefeningen waarmee je leert hoe je succesvol sollicitatiegesprekken voert.

Om De Vijf Pijlers goed te leren kennen en de oefeningen te doen raden we aan om per principe gemiddeld een dagdeel tijd te investeren. Netto levert je investering tijd op: je leert je sollicitatiegesprekken efficiënter voor te bereiden, hebt minder stress én je sollicitatiegesprekken zullen succesvoller verlopen zodat je sneller werk zult vinden.

Ontvang de bonussen

Als bonus ontvang je van mij de mp3 Presenteer jezelf met sterke STARR-voorbeelden. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat een Reflectie. Hanneke legt hierin uit hoe je van een werkelijke situatie een kort & krachtig STARR-voorbeeld maakt dat je kunt gebruiken in sollicitatiegesprekken.

Als bonus ontvang je van Marloes een door haar ontwikkelde kaartenset met introverte kwaliteiten. Hiermee kun je gericht aan de slag met het vertalen van jouw natuurlijke voorsprong als introvert naar een manier van profileren die bij je past. Deze kaartenset is niet in de winkel te verkrijgen.

Heb je nog vragen?

Kan ik een gratis voorproefje krijgen?

Ja, dat kan. Zie: Solliciteren zonder stress: de beste tips voor introverte sollicitanten.

Is De Vijf Pijlers een complete sollicitatietraining?

Nee, dat is het niet. Daarvoor raden we je Solliciteren, het e-learning pakket aan. De Vijf Pijlers is wél de manier om als introverte sollicitant ontspannen en effectief te leren solliciteren.

Helpen De Vijf Pijlers ook om meer ontspannen netwerkgesprekken te voeren?

Ja, De Vijf Pijlers bieden je ook houvast voor netwerkgesprekken. De Vijf Pijlers leert je vaardigheden die je in netwerkgesprekken kunt uitproberen, zodat je in sollicitatiegesprekken ook meer ontspannen bent.

hanneke_qualityWat als De Vijf Pijlers me niet opleveren wat ik verwachtte?

Dan krijg je je geld terug. Stuur ons een mail waarin je beschrijft wat je met de oefeningen hebt gedaan en waarom dit niet opleverde wat je had verwacht en we storten je investering binnen een week terug op je rekening. Niet goed geld terug!

Is het handboek ook te raadplegen op mijn ipad of smartphone, zodat ik voor het sollicitatiegesprek nog even kan spieken?

Ja, De Vijf Pijlers zijn met alle mobiele middelen te raadplegen.

Hoe lang kan ik De Vijf Pijlers raadplegen?

Je hebt een jaar lang toegang tot De Vijf Pijlers. In die tijd kun je ze onbeperkt raadplegen. Je code is voor jouw persoonlijk en uniek.

Ja, ik schrijf me in voor Ontspannen solliciteren: de vijf pijlers waardoor je als introvert grip en rust ervaart in een sollicitatiegesprek én goed uit de verf komt

Je investering bedraagt € 97 inclusief BTW.

Je ontvangt als bonus van Hanneke de mp3 Presenteer jezelf met sterke STARR-voorbeelden en van Marloes de  Kaartenset met introverte kwaliteiten.

Na inschrijving ontvang je een email ter bevestiging van je inschrijving met het verzoek om het bedrag binnen twee weken over te maken. Na betaling ontvang je De Vijf Pijlers plus de factuur.

E-mail

Voornaam en achternaam

Over Marloes Bouwmeester van De Succesvolle Introvert

marloesbouwmeesterfotoMarloes Bouwmeester is in Nederland dé expert op het gebied van introversie. Vanuit haar bedrijf De Succesvolle Introvert leert zij haar klanten hoe zij kunnen uitblinken op hun eigen vakgebied door gebruik te maken van hun natuurlijke voorsprong als introvert.

Marloes is zelf ook introvert. Zij weet dus als geen ander hoe het is als alle ogen op je gericht zijn tijdens gesprekken, bijeenkomsten en vergaderingen. Overweldigend soms! Ze heeft verschillende technieken en strategieën ontwikkeld hoe je hier effectief en plezierig mee om kunt gaan als introvert. Deze leert ze nu aan andere introverten.

Sinds 2008 schrijft zij artikelen over hoe je als introvert succesvol kunt zijn op een manier die bij je past. Kijk voor meer informatie over Marloes en de Succesvolle Introvert op www.desuccesvolleintrovert.nl.